Tuesday, October 24, 2006

Spooky

För ett par månader sedan snubblade jag över James Randi's site efter att ha hört honom nämnas i tv-serien Penn & Teller's Bullshit!

För att göra en lång historia lite kortare så är James Randi en föredetta illusionist som numera ägnar sig åt att försöka få vanligt folk att förstå värdet av en smula skepticism och kritiskt tänkande innan man överger allt vad logik heter för att hänge sig åt diverse religioner/medium/tarot/new age/mm. då grundidén med liknade skit oftast är att förvirra folk tillräckligt för att dom ska släppa på innehållet i sin plånbok.

Under 30 år har han haft en stående utmaning som innebär att kan du under kontrollerade former påvisa någon form av övernaturlig förmåga så vinner du en summa pengar.
En summa som började som $1,000 för 30 år sedan men idag är uppe i $1,000,000 utan att någon ens varit i närheten av att plocka hem den.
Mängder med folk har försökt via pendlar, tarotkort, kristaller, telepati, slagrutor och annat trams, men i slutänden har INGEN lyckats åstadkomma ett antal lyckade 'försök' som övergår den gamla hederliga slumpen.
Det enda övernaturliga man sett röken av skulle väl vara den förnekan folk visar när dom får svart på vitt att deras 'weapon of choice/kraft/whatever' inte åstadkommer ett skit.

Han har även en 'log of applicants' på siten som innehåller all kommunikation med dom som ansökt om att få testas och ha möjlighet att vinna miljonen.

(Den loggen är läskig. Mycket folk som spårat ur totalt och en del människor som uppenbarligen är sinnessjuka så till den grad att dom är farliga för sin omgivning. Läs igenom den här. En herre som (bland annat vansinne) får order om vad han ska göra ifrån sin TV....Son of Sam anyone?..
Den där loggen borde enbart den få folk som vill tro på hokus pokus att tänka igenom saken en eller två gånger extra)


Det var där jag hittade en Svensk..Som efter en lite närmare titt visade sig komma ifrån samma bakvatten till byhåla som jag befinner mig i.
Idag den 24:e oktober är det dags för hennes preliminärtest i Stokholm.
Alla dom här testen innefattar ett preliminärtest på en ort så nära den ansökande som möjligt, i samarbete med ett ombud för JREF (James Randi Educational Foundation), och om den ansökande klarar det testet så går hon/han vidare till det stora testet där hon/han kan vinna miljonen.
Randi's Svenska ombud som ska preliminärtesta "mediet" är Professor Sven Ove Hanson ifrån Kungliga tekniska högskolan.

Kan tilläggas att ingen klarat preliminärtestet.

Själv sitter jag och nynnar på Robyn - Crash and burn girl

No comments: